Reklama
 
Blog | Dušan Klimeš

Mně dárky odjakživa nosí Santa Claus. A nestydím se za to

Mimochodem, většině z vás taky.

Bojím se. Myslím, že si v rámci diskuze o sobě počtu nepříliš lichotivá slůvka. Ale přesto to risknu. Tak do toho.

Ano. Každý rok oslavuji Santa Clause, stejně jako moje mladší sestra, moje neteřinka i synoveček. Nám všem totiž nosí dárky. Většinou spíš menší, drobnosti, ale nosí. Každý rok se na něj těšíme.

Bývá vysoký, má dlouhé bílé vousy. Navíc nikdy nezapomene vzít s sebou i své pomocníky. Zkrátka zima bez Santa Clause není pro mě tou správnou zimou. A to jsem prosím již dávno odrostl kalhotám na kšandy a nezvoním na zvonky sousedům s partou výrostků jen abychom se báječně pobavili. No, upřímně, někdy ano, ale víte, jak je to s tím zvykem a železnou košilí, že?

Reklama

Složité, složité…

Ale zpět k českým tradicím. Ono je to totiž s tím Santou, Ježíškem a těmi ostatními trochu těžší, než se zdá.

Ten Santa, v Česku zhusta přejmenován na Satan, snad údajně vznikl na základě pověsti o Saint Nicholasovi, a tedy? Ano, svatém Mikuláši. Proto si troufnu tvrdit, že nejen já, ale valná většina Čechů má Santu takříkajíc pod kůží. Stejně jako čerta a anděla, kteří s ním tvoří nerozlučnou trojku rozdávající každoročně tuny uhlí, oříšků, čokolád…

Byla to asi jen souhra náhod a nevypočitatelných kol dějin, že u nás se Mikuláš zabydlel dle kalendáře na začátku prosince, zatímco státy na západ od nás si ho spojili až s oslavou narození Ježíše, slunovratu a dalších svátků spojených s koncem roku.

Koho slavíš?

A tak mi občas přijdou zvolání typu „Pryč se Santou, Ježíšek na Hrad“ jako příliš unáhlená. Santa Claus v podobě svatého Mikuláše do Čech a na Moravu patří. Zřejmě ale ne k Vánocům.

Já si svého Santu/Mikuláše oslavím každoročně začátkem prosince a Ježíšek mi donese dárky pěkně pod vánoční stromeček o pár týdnů později. A že se nám obchodníci snaží „podstrčit“ Santu na Vánoce? Nedivte se, je mnohem fotogeničtější než Ježíšek.

Ale je to přece jen na nás, co nebo koho budeme slavit a oslavovat. Tak hezké svátky vám všem!