Reklama
 
Blog | Dušan Klimeš

Jak porcovat medvěda? S raketou v ruce

Ač se média snažila sebeurputněji, kloudnou odpověď z politiků nedostala. Medvěd rozporcovaný z letošního rozpočtu zná své příjemce, veřejnosti ale chybí jména dobrodinců-zákonodárců, kteří tak ochotně protlačili sporné projekty do zákona o rozpočtu.

V Respektu to zkusila rozštípnout Silvie Lauder. Jen s polovičním úspěch. Přesto v jejím článku zazněl zřejmě jeden z těch zásadních komentářů z úst zástupce státu, místostarosty Prostějova Vlastimila Uchytila. Ten se vyjadřoval k osmimilionové dotaci určené na stavbu „sportovní haly“ pro manžele Medkovi a jejich občanské sdružení, vzniklé pouhé dva měsíce před samotným porcováním:

„Bude tam bowling, squash či badminton,“ uvádí pro Respekt.

„Garantuji vám, že to bude plné, je tu po tom hlad. Sám musím jezdit na squash do Olomouce,“ dodává.

Lidová zábava

A v tom je problém. Neexistuje snad jediný důvod, proč by měl stát dávat osm milionů korun na stavbu sportovně-zábavního centra, které má dle mínění místostarosty daného města, téměř stoprocentní jistotu návratnosti investice. Pochybuji, že ranní hodiny na bowlingu či squashi budou vyhrazeny pro školy či zájmová sdružení za nízké ceny, aby se naplnil veřejný zájem.

Vypadá to, že jde o „mezeru na prostějovském trhu“ a je jen s podivem, že již nebyla zacelena aktivními podnikateli.

Státní peníze by měly putovat na projekty „veřejně prospěšné“, u kterých se dá předpokládat, že si například dokáží vydělají na provoz, ale jejich samotné založení či postavení je nad síly autorů.

Osobně by mne nepřekvapilo, pokud skutečně Medkovi postaví klasické komerční sportovní centrum, kdyby přišly následné žaloby ze strany ostatních podnikatelů na Prostějovsku. Vždyť jde o nekalou podporu ze strany státu jednomu subjektu, přestože byl založen jako občanské sdružení. Ostatní majitelé takových bowlingů se mohou cítit poškozeni, neboť svoji investici musí tvrdě splácet, zatímco jiní ji dostanou částečně od státu.

Reklama

Bratrstvo mlčenlivé pracky

A pokud jde o přímý lobbing ze strany poslanců, kteří obdobné projekty prosazují, je hanebné, že ani sám předseda výboru nemá informace o tom, kdo který návrh předložil. A pokud to ví, tak je ještě trestuhodnější, že tuto informaci novinám a veřejnosti nesdělí, pokud je k tomu vyzván.

Vždyť jde o rozdělování peněz většiny z nás a každý by měl mít právo zjistit nejen kolik a kam peníze jdou, ale i kdo o tom rozhodl, či kdo se o tento transfer zasadil. Jenže poslancům by se asi doma, v krajích, velmi těžko vysvětlovalo, proč poslali miliony na badminton, zatímco na kanalizaci či školku v malé obci zapoměli.

Tvrdě by tak pocítili, co to je osobní zodpovědnost, jaké to je zpovídat se ze svých činů a přitom za sebou nemít silnou partaj a její tiskový aparát, který průšvihy obecné povahy dokáže rozmáznout.

Závěrem

Dovětek k prostějovské medvědově kýtě: Deníku se před časem pan místostarosta Uchytil svěřil, že rada jednala o prodeji 3,5 tisíce metrů pozemků od města na „víceúčelovou halu, která má sloužit všem občanům“. Doufejme tedy, že se snad alespoň radnice nenechala ošidit, když už centrální moc s chutí zasponzorovala squash a bowling. A doufejme, že se panu místostarostovi bude v novém centru dobře hrát.