Reklama
 
Blog | Dušan Klimeš

Chyťte zloděje! Anebo radši ne…

Zřejmě jen třem lidem se letos podařilo proniknout na první stránky bulváru i seriózního tisku a po nějakou dobu na nich vydržet. Byl to Karel Svoboda, Nicolas Topolánek a František Procházka. Češi zkrátka milují detektivky a zápletky.

Jak se to zmíněným pánům a pážeti povedlo? Každý z těchto tří novinářům nabídl totiž téma. Pokud by hitmaker zemřel přirozenou smrtí, média by to vyřešila během dvou dnů. V případě, že by malý Mikuláš (Nicolas) byl manželským dítětem, dostal by se maximálně na otvírák časopisu Žena a život a deníky by svorně pogratulovaly tak na třetí straně vpravo dole. Tečka.

A Procházka? Pokud by přepadl banku a odnesl si nějaké ty drobné, byl by jen další do tuctu. Jenže nyní je z něj „lupič – gentleman“. Ten, který si přijde, díky promyšlenému plánu si bez výstřelu a ohrožování nevinných odveze půl miliardy a k tomu dokáže policii zmizet.

Má ho tam

Ideální pro tisk denní, týdenní, elektronický i tištěný, bulvár i seriózní… Zkrátka příběh, který se neděje každý den. Půl miliardy! A navíc uniká rozzuřeným policejním buldokům. Co víc si přát? A tak se čtenáři mohou denně dočíst o tom, že „Vyprat peníze nebude jednoduché“, „Ježíška si půlmiliardář neužije“, či „Přítelkyně lupiče století zmizela beze stopy“.

Tohle má zkrátka tu jiskru, šťávu, má to téma.

Přitom ztracená půlmiliarda jako téma sama o sobě neobstojí. Asi před rokem a půl taky zmizelo pět set milionů korun. To když zřejmě paní Kafková a její komplicové pustili žilou České konsolidační agentuře.

Média kauzu sice „pokrývala“, ovšem to, co se o Procházkovi napsalo za týden, se o kauze půlmiliardy z ČKA nepopsalo dodnes! Proč?

Za prvé zločin v ČKA je mnohem méně „čitelný“ a složitěji popsatelný pro lidi od kalamáře. Jak chcete popisovat složité převody peněz, defraudaci, drobná napojení na vlivné skupiny? U Procházky je jasno: naplánoval, přišel, otevřel, odvezl, utekl. Konec. Tedy začátek: mediální kauzy.

A navíc ukradl peníze těm „zlým kapitalistům a boháčům, kteří si stejně nic jiného nezaslouží“. Je to tak, část národa s defraudantem údajně sympatizuje. Inu, to národní obrození a tichý odboj v nás stále je: hlavně alespoň zlehka dát herdu do zad těm nahoře.

Reklama

Novináři lovci

A tak mají noviny žně. Vezou se na Procházkově popularitě, přiživují ji, sledují, téměř sami pátrají a případ rozkrývají. Mají ale jednu noční můru: jen aby ho nechytili příliš brzy. Je toho ještě přece tolik, co se dá napsat!

Já osobně jen čekám, které médium bude to šťastné a přinese exkluzivní telefonický rozhovor s Františkem Procházkou z jeho nového sídla na Bahamách.

PS: Pan Procházka ale přece jenom není lupič – gentleman, který by se rafinovaně a tajně vlámal do trezoru. On je jednoduše defraudant, který zneužil důvěry svého zaměstnavatele.