Reklama
 
Blog | Dušan Klimeš

Se slovy to umíš. Respekt, Regino.

Vánoční recept: vezmi devítiletou holčičku narozenou v Sovětském svazu židovským rodičům. Přidej matku – učitelku hudby a otce – amatérského houslistu. Tyto přísady smíchej a pošli do New Yorku. Nech pár let kvasit a kynout. Výsledkem je báječná písničkářka Regina Spektor.

Nebýt šéfa kultury deníku Aktuálně.cz (díky Pavle), těžko říct, jestli bych na ni vůbec kdy narazil. Recenzí desek i fanouškovských stránek je již dost a dost. Přesto i já bych chtěl přispět svojí troškou do mlýna… a trochu se přiživit na její hudební nápaditosti.

Tato Američanka sovětsko-židovského původu totiž dokáže báječně používat angličtinu. Využívá její jednoduchost, díky které je ale možné říci vše v pěti slovech. Posuďte sami:

This is how it works
You're young until you're not
You love until you don't
You try until you can't
You laugh until you cry
You cry until you laugh
And everyone must breathe
Until their dying breath

Reklama

Tento úryvek z písně On the radio říká víc, než se na první pohled zdá. A přitom tak jednoduše, skoro až banálně. „Takhle to prostě funguje. Jsi mladý, dokud mladým být přestaneš, miluješ, dokud nepřestaneš, zkoušíš to, dokud ti nedojdou síly, směješ se, dokud nezačneš plakat a pláčeš, dokud se nezačneš smát“.
Jde o velmi neumělý překlad, ale na vlastní kůži jsem si vyzkoušel, že to, co je v angličtině tak „jednoduché“ (využít zkrátka záporu), je problém stejně elegantně přeložit.

Inu, Regina Spektor si se slovy umí pohrát a nepotřebuje k tomu vzletné fráze, složité konstrukce, či intelektuální mostíky. Pěkně rovnou k věci. A na dřeň: „A každý z nás musí dýchat, dokud nevydechne naposledy“.

Dovolte mi tedy, abych vám tuto báječnou písničkářku doporučil k poslechu. Uslyšíte, co může vzniknout, když se spojí ruské kořeny s židovskou kulturou, to vše opepřené newyorkským vzruchem a občas i punkovou náladou.

Tady snad malá ochutnávka:
http://www.myspace.com/reginaspektor

PS: Její jméno v sobě skrývá i jedno sympatické slovo: REgina SPEKTor. Tak tedy Respekt, Regino.